fredag 16 januari 2009

Dödens nycker

- Hon va 166 cm kanske 167 cm lång å ca 36-37 år å otrolitt vacker. Så beskrivs döden i Jose Saramagos senaste roman " Dödens nycker". Inte fet å ful som Marcel Proust beskriver henne asså.

- Dan därpå va det ingen som dog. Döden hade slutat att döda i landet utan namn, vikket ti en början gör människor sjukt glada. Men glädjen går snabbt över för även om dem inte dör så blir dem fortfarande sjuka och gamla. Dem första som drabbas e begravningsentreprenörerna som inte får nårra kunder, sen försäkringsbolagen eftersom ingen vill teckna livförsäkringar å sen ifrågasätts alla religioner, har dem existensberättigande nu när de inte finns nån fruktan för döden?

- Döden får kritik för sitt handskrivna brev som han lämnat ti en tv-chef där han meddelade att de va slut på döendet. Kaotisk syntax, frånvaron av punkt, den hoppia kommateringen å att hon undertecknat döden me liten bokstav. Tänk om barn tar efter döden å börjar skriva lia illa.

- Kaos uppstår där bla maphian tar folk ti andra sidan gränsen för att dö. Efter typ 7 månader inser döden att det är dags att börja jobba igen. Men istället för att slå ti oanmäld tänker hon nu förvarna sina offer genom att skicka dem ett violett brev en vecka innan hon kommer för att hämta dem. Tanken här va att döden skulle va shysst så att folk skulle kunna säga adjö, skriva testamente mm men vissa som får brevet lever sista veckan me droger, alkohol å orgier å andra tar livet av sig direkt. Dem smartaste kör hela orgie-drog-alkoholracet för att sen ta livet av sig sista dan.

- Helt plötslitt en dag får döden ett brev i retur. Döden blir lite förbannad för att posten funkar dålitt å har här en liten diskussion me sig själv om hon ska skicka me outlook express istället men tycker de verkar jobbit å ha 2 skilda register, ett för dem me dator å ett för dem utan men bestämmer sig ti slut att köra den traditionella stilen dvs stålpenna, papper å bläck eftersom tradtionen e av stor vikt i de här me att dö.

- Boken har vissa likheter me Maria Ernestams " Caipirinha me döden" där döden vill ha en dubbel espresso å sen frågar om hon har en extra tandborste eftersom han tänkte sova över. Ja e inget större fan av Saramagos övria böcker men denna boken gav lite nytt för oss me dödsångest:
1. Vill vi dö helst utan förvarning ?
2. Vill vi ha en veckas notice å tom kanske avsluta livet själv?
3. Vill vi ha evigheten dvs att aldri dö ?

- I slutet på boken så förälskar sig döden å en cellogubbe. Han som skulle haft de där brevet som kom i retur. Boken kryllar av ordspråk i stil me " Brådskan e ingen bra rådgivare" å " Livet e som en labyrint utan utgångar".

- Boken får 4 andetag i betyg. Läs elr dö.

24 kommentarer:

Burgschki sa...

Beror det inte på ens liv hur döden ser ut?

Anonym sa...

Klart man vill dö utan förvaning... annars FÅR man ju dödsångest om man inte har det innan... jag tror inte på dödsångest. Jo om man vet att man ska dö kanske... men inte annars... det händer ju vare sig man vill eller inte, förr eller senare och om man inte vet när, är det ju helt meningslöst att känna dödsångest...

Ovanliga vantar sa...

Burgski:Ingen vet ju egentligen de e ju därför de finns religioner. Dem frodas ju av ovissheten.

sanna: Ja tror dödsångest e bra, tror man tar nårra visa beslut ibland tack vare att den finns.

Anonym sa...

Vad har du tagit för visa beslut pga den?

Ovanliga vantar sa...

Sanna: Den har gjort att ja slutat flyga vikket ja tycker e helt rätt för miljön men utan min dödsångest hade ja kanske inte tagit de beslutet utan forsatt va sjukt egoistisk

Anonym sa...

Så vi som inte är flygrädda är egoister då? Jag flyger inte speciellt ofta, men jag inser ju att flyget är här för att stanna oavsett om jag är egoist eller ej...

Ovanliga vantar sa...

Sanna: Om du vet att flyget e dålitt för miljön å ändå flyger så e de väl egoistiskt å sen typ sopsorterar hemma som du kan göra hela dit liv utan komma upp i den graden av dåliheter för miljön som din enda flygning gjorde. Om ingen flyger så tror ja kanppast att flyget e här för att stanna.

Anonym sa...

Men folk kommer inte sluta flyga... så vi får nog fortsätta sopsortera och tycka att vi är duktiga på det vi ändå gör...

(Tog du bort mackan..??)

Ovanliga vantar sa...

Jävla skit, de skulle vatt ett foto men de blev en ensekundersvideo å sen när ja skulle bara ändra en bokstav i texten så försvann texten, tror de har nått me mobilbloggandet att göra. Tror ja fattat hur man fotar nu, shit va snygg mackan va hur som helst. Flyget kommer gå ner, tror de gått ner typ 1 procent på sistone, krävs bara ett antal dålia olyckor ti å dåli ekonomi i världen å billiare tåg å lägre arbtestid mm

Anonym sa...

Ja men då får det fan bli så billigt så det lönar sig att åka tåg också!! Kan behövas lite konkurrens där- shit alltså!!! Jag åker gärna tåg om det är någorlunda snabbt och inte kostar skjortan...

Mobilbloggar du nu?

Ovanliga vantar sa...

Nä men bilden va en mobilblogg, a de va ett försök iallafall. Ja har ju sagt att bilder e när fantasin å livet e på upphällningen å när man inte har mer å säga men kanske va de döden som sa ti mej genom att sabba bilderna att ja inte levt färditt. Om alla åtminstone började åka tåg inom Sverige å Europa ist för att flyga skulle va en bra början å då skulle tågpriserna rasa snabbt.

Ordanom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ordanom sa...

vem vill leva för evigt? det låter befängt i mina öron. jag läste någonstans att döden ska man se ungefär så som man ser en god natts sömn som man har förtjänat efter en lång och hård arbetsdag. det låter underbart tycker jag.
så som det är, så är det perfekta.
och varför skulle man vilja knarka o ha orgier bara för att man ska dö? om man tycker att det är allt livet har att erbjuda hehe then im sorry for those guys. har folk inget inre liv alls elr va e d frågan om.

Ovanliga vantar sa...

Ordanom: Ja tror du skulle gilla boken, så knäppa saker me maffian, regeringen å ja skrattar bara ja tänker på de nu igen när döden diskuterar mode me lien.En av få böcker som e värda att läsas igen. Rekommederas ti alla som gillar magisk realism typ Garcia Marquez. Alla dem ggr som ja vatt nära dö så har ja haft tid att tänka " Jaha nu dör ja, fan åsså de vill ja inte" men då har ja trott att ja har sekunder kvar att leva bara.Kanske på ett sätt lagom lång förvarning om man nu inte har turen att gå å lägga sig på sin 200-årsdag efter ett Seinfeldavsnitt frisk å bara somna in å dö, unnefär så skulle ja villa ha de om man fick önska.

Burgschki sa...

Äsch. döden är säkert en bluff. när livet tar slut står man där helt snopen för att man faktiskt inte dog.


du vet att man kan ta bort ordverifieringen va?

Ovanliga vantar sa...

Burgski: ordverifieringen! inte en aning, verkar som ett projekt.

Anonym sa...

Det är väldigt jobbigt med ordverifiering... frustrerande och helt meningslöst om du frågar mig! Se till att få bort det snarast! :-)

Ovanliga vantar sa...

lessen men ja har klickat runt å fattar inte hur, ni bara säger att ni vill de ska bort men ni ger inga hintar på hur de ska gå ti. Hur por favor? Ja gick såndär kock-livsmedel/styckarlinje på gymnasiet, Ja kan stycka en gris elr baka en prinsesstårta om ni vill men ja fixar inte ordverifieringen

Anonym sa...

Jag har inte blogger så jag kan ju inte hjälpa dig, men nånstans måste det ju finnas en ruta ikryssad att det krävs ordverifiering... kan jag få en prinsesstårta iallafall? ;-)

Ovanliga vantar sa...

Prinsesstårtan e hittelön

Anonym sa...

bu bu bu... jaja, får väl baka min egen tårta då...

Anonym sa...

Gå till Inställningar, sedan till kommentarer och "Vill du visa ordkontrollen för kommentarerna?" Där kryssar du i nej!

Får jag en prinsesstårta nu? :-D

Ovanliga vantar sa...

Ok ja e skyldi dej en cake nu, set and done. Fan ja va faktisst å provade på alla ställena utom de. unnefär som me kärleken , där man minst anar den.

Anonym sa...

mums! :-)

Hur kommer Alanyatrippen sluta för mej?

Va vill du helst rädda?

Va e de värsta du kan höra från nya flirt?